«Wolfgat», Νότια Αφρική: Στην Άκρη του Ατλαντικού



Με όνομα δανεισμένο από την ιστορική σπηλιά της περιοχής, στεγάζεται σε εξοχική κατοικία 130 ετών και αναδείχθηκε to 2019 Εστιατόριο της Χρονιάς στα The World Restaurant Awards. Πρόκειται πλέον για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα διεθνώς και είναι η αποκάλυψη της χρονιάς, δεδομένου ότι δεν βρίσκεται σε κάποια κοσμοπολίτικη τοποθεσία αλλά στο ψαροχώρι Paternoster, στο δυτικό ακρωτήρι της Νότιας Αφρικής. Η γραφικότητα του Paternoster είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τον φυσιολατρικό, απλό και ρουστίκ χαρακτήρα της κουζίνας του «Wolfgat», με τη ζεν αύρα της θάλασσας να δίνει πάσα σε εποχικές τοπικές γεύσεις.


Ψωμί γλυκοπατάτας με σόργο (αμυλούχος καρπός τοπικού σιτηρού) και φύκια, καρπούζι τουρσί με μαϊντανό της θάλασσας, soutslaai (φυλλώδες λαχανικό), ντομάτα και bokkom (αποξηραμένες μουλίδες) και συνοδευτικά όπως κέλπιες, πορφύρα και κρίταμο, είναι μερικά απ’ όσα προσφέρουν στα μενού γευσιγνωσίας 7 σταδίων, όπου η πρώτη ύλη αναδεικνύεται με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις. Στο εστιατόριο των μόλις 20 κουβέρ, η ομάδα, που αποτελείται από μόλις 6 μέλη -συμπεριλαμβανομένου και του σεφ-, επικοινωνεί άμεσα με τον επισκέπτη δεδομένου ότι κουζίνα και front house δεν διαχωρίζονται – όχι από χωροταξικής άποψης, αλλά από πλευράς κατανομής καθηκόντων. Σημειωτέον, το μενού δεν ξεπερνά τα 53 ευρώ. Ένας μαγικός προορισμός «Εκτός Χάρτη» αποτυπωμένος με το φακό του Jac De Villiers.