«The Willows Inn», Lumni Island: Αμερικανική εντοπιότητα


Λίγο παραέξω από την Oυάσινγκτον, ανάμεσα στο Σιάτλ και τα καναδικά σύνορα, το νησί Lumni κρύβει ένα μικρό γαστρονομικό διαμάντι. Ο Blaine Wetzel, σεφ του εστιατορίου «The Willows Inn» του ομώνυμου ξενώνα, είναι αυτή τη στιγμή από τους ταχύτερα εξελισσόμενους επαγγελματίες στην Αμερική λόγω της δημιουργικής μαγειρικής προσέγγισής του, που εστιάζει επίσης στο τοπικό στοιχείο. Στο βιογραφικό του φιγουράρει ο τίτλος του Ανερχόμενου Σεφ της Χρονιάς 2014, που του απονεμήθηκε από το James Beard Foundation, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι η μαγειρική του επηρεάστηκε σημαντικά και από την τριετή θητεία του στη «σχολή» του «Noma», όπου εργαζόταν ως chef de partie.


Τα περισσότερα από τα συστατικά που χρησιμοποιεί με φυσιολατρικό πραγματισμό στα φαινομενικά απλά πιάτα του καλλιεργούνται σε μποστάνια ή συλλέγονται από τοπικές εκτάσεις, ενώ το μενού είναι μια εδώδιμη ξενάγηση στο νησί. Από το πάσο του περνά κρεσέντο από μίνιμαλ δημιουργίες εκτελεσμένες με μαγειρική ακρίβεια, όπως σολομός καπνισμένος στο δικό τους καπνιστήρι, αυγοτάραχο ρέγγας και κέλπιες με καψαλισμένες πικραλίδες, καπνιστά καραμελωμένα στρείδια στα κελύφη τους, αλμυρά ντόνατ γεμιστά με μαύρο μπακαλιάρο κ.ά., ενώ στον γευστικό χαρακτήρα των πιάτων ο ρόλος της «ζωντανής» φωτιάς» είναι καταλυτικός. Ένα απομακρυσμένο γαστρονομικό διαμάντι αποτυπωμένο με το φακό του Charity Burggraaf.