Rene Redzepi: Χτίζοντας τα New Nordic Concepts



Με συνεχές «παρών» στην κορυφαία τριάδα της λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (το 2019 το Noma βρισκόταν δεύτερο στην κατάταξη και ήταν το φαβορί για την κορυφή αν ανακοινωνόταν η λίστα το 2020), o Redzepi σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιδραστικές μορφές της παγκόσμιας γαστρονομίας.


Σε κάθε μενού του οι εποχικές πρώτες ύλες έχουν τον πρώτο λόγο, με τον ίδιο, σε ρόλο γαστρονομικού auteur, να εντρυφεί στο πλατωνικό ιδεώδες των γεύσεων. Σοφιστικέ γευστικές προτάσεις, θεατράλε σκηνικό και φυσιολατρικός μινιμαλισμός σκιαγραφούν το λεγόμενο New Nordic concept, στο οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία του σκανδιναβικού Noma. Γράφει περνώντας ατελείωτες ώρες στην ερευνητική κουζίνα με την ομάδα του ένα βιωματικό γαστρονομικό έπος κρατώντας σταθερά τους κριτικούς σε εγρήγορση για το περιεχόμενο της επόμενης σελίδας. Προσωποποιεί το χρυσό τρίπτυχο της επιτυχίας εξωστρέφεια – στρατηγική – δημιουργικότητα σε όλο τους το μεγαλείο.