H Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου στο τιμόνι του ολοκαίνουριου Numo στην Ιεράπετρα


Η νεαρή chef είναι από τις ταλαντούχες παρουσίες της νεότερης ελληνικής γαστρονομίας και ασχολείται συστηματικά με την ιστορία των υλικών που χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τον τοπικό χαρακτήρα των πιάτων που προτείνει. Αν και Αιγιώτισσα, αγαπά την Κρήτη όπως τη γενέτειρά της και για πέντε χρόνια, ως επικεφαλής της κουζίνας του Pelagos Seaside, τα δείγματα της γαστρονομικής γραφής της τίμησαν τις μαγειρικές σταθερές του τόπου, παρουσιασμένες με διακριτικές νεωτεριστικές πινελιές. Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του επόμενου επαγγελματικού της βήματος μετά την αποχώρησή της από το Pelagos, κάναμε μια κουβέντα για τη νέα της συνεργασία με το ξενοδοχείο Numo στην Ιεράπετρα που με το καλό (Covid επιτρέποντος) θα ανοίξει τη θερινή σεζόν.

Ξεκινώντας από το Αίγιο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι από τις σπουδές στην ειδικότητα της ηλεκτρολόγου μηχανικού, για τις οποίες βρέθηκε στην Κρήτη, θα κατέληγε να αναδειχθεί καλύτερη νεαρή σεφ της Μεσογείου στον διεθνή διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef 2017. Ως φοιτήτρια βέβαια εργαζόταν σε διάφορα πόστα εστιατορίων και αυτή ήταν η πρώτη επαφή της με τον χώρο στον οποίο τελικά σταδιοδρόμησε. Ώριμη μαγειρικά και ως προσωπικότητα αλλά και χαμηλών τόνων, βαδίζει σταθερά στα χνάρια του μέντορά της Γιάννη Μπαξεβάνη, κοντά στον οποίο έμαθε να εκτιμά βαθιά την πρώτη ύλη. Τα χρόνια εξάλλου που συνεργάστηκε ως μέλος της ομάδας του σε διάφορα projects, όπως η ίδια επισημαίνει, ήταν εμπειρία ζωής. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της, όμως, ήταν και το εμβληματικό τριάστερο -πλέον διάστερο- «L’Auberge de l’Ill» στην Αλσατία, του σεφ Μαρκ Ομπερλέν, όπου ως stagier εκπαιδεύτηκε μια χειμερινή σεζόν περνώντας από όλα σχεδόν τα πόστα του εστιατορίου. Αυτά για την ιστορία, και το χρονικό της διαδρομής της που την οδήγησε μέχρι και τον τελικό του έγκριτου διαγωνισμού αναζήτησης των νεαρών ταλέντων της διεθνούς γαστρονομίας San Pellegrino Young Chef of the Year.

Το Numo στην Ιεράπετρα είναι το πρώτο ξενοδοχείο του συγκεκριμένου brand, πίσω από το οποίο βρίσκεται η επενδυτική «NUMO Hotels & Resorts». Το κτήριο που το φιλοξενεί έχει πλήρως ανακαινιστεί, προτεραιότητα ωστόσο αποτέλεσε η διατήρηση των παραδοσιακών κρητικών στοιχείων του, στα οποία εστιάζουν εμπλουτίζοντάς τα με μια σύγχρονη ματιά. Αντίστοιχη είναι και η γαστρονομική εικόνα του ξενοδοχείου, όπου η σεφ θα προτείνει πιάτα μιλώντας άπταιστα το τοπικό μαγειρικό ιδίωμα. Συγκεκριμένα, στο εστιατόριο «Menoa, η παραδοσιακή κρητική κουζίνα θα έχει την τιμητική της, μπολιασμένη όμως με νεωτεριστικά χαρακτηριστικά ενώ στο Tamarisk, το κεντρικό εστιατόριο, που θα είναι ανοιχτό από το πρωί έως και το βράδυ για επισκέπτες και εκτός ξενοδοχείου, – κατόπιν κράτησης- θα προσφέρουν ειδικό δείπνο με μενού γευσιγνωσίας. Σε στάδιο προετοιμασίας είναι και ένα μποστάνι με κρητικά βότανα και προϊόντα από το οποίο θα προμηθεύονται κάποια από τα υλικά τους ενώ θα στηθεί ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι όπου οι επισκέπτες, θα γνωρίζουν την κρητική κουζίνα σε ειδικά μαθήματα μαγειρικής και μέσω της τροφοσυλλογής. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το Kafene, ένα καφενείο – μεζεδοπωλείο – delicatessen, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί και να προμηθευτεί προϊόντα και αποστάγματα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ξενοδοχείο θα ανοίξει μέσα στο Μάιο. Θα επανέλθω προσεχώς με εντυπώσεις. Περιστέρας, Ιεράπετρα, 72200, Κρήτη, 2834055003, Numoierapetra.com