Dominique Crenn (Atelier Crenn): Poetry in motionΗ προσέγγιση της γαστρονομίας υπό το πρίσμα της ποίησης και η καλλιτεχνική εσάνς είναι τα αβανταδόρικα στοιχεία της κουζίνας της σεφ που την κατέστησαν ως την πιο συναρπαστική γαστρονομική παρουσία του κόσμου για το 2016.

Με μαγειρικό ύφος που αποπνέει μια μοδάτη αύρα, ποιητική διάθεση αλλά και πιάτα χωρίς αντιφάσεις, η σεφ και ιδιοκτήτρια του Atelier Crenn στο Σαν Φρανσίσκο είναι η πρώτη γυναίκα σεφ στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει αποσπάσει δύο αστέρια Michelin.

Η γνωριμία της με τη φινέτσα της γαλλικής γαστρονομίας σε νεαρή ηλικία καθόρισε σημαντικά την επιλογή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Οι επισκέψεις σε αναγνωρισμένα εστιατόρια σε Βερσαλίες και Παρίσι με τον πατέρα της που ήταν πολιτικός, αλλά και η τελετουργία της σπιτικής μαγειρικής όπως την έμαθε από τη μητέρα της διαπότισαν στην Crenn το πάθος για τη γαλλική κουζίνα.


Σκιαγραφώντας το προφίλ της κουζίνας της τη χαρακτηρίζει ως «culinaria poetica» (ποιητική κουζίνα) και κάθε πιάτο της είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα «ποίημα».

Ωστόσο, έθεσε τα θεμέλια της μελλοντικής της πορείας σπουδάζοντας αρχικά διοίκηση επιχειρήσεων και όχι μαγειρική. Η μαθητεία δίπλα στο θρυλικό Jeremiah Tower στο Σαν Φρανσίσκο, η θητεία σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης καθώς και η θητεία ως η πρώτη γυναίκα σεφ στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στο InterContinental Hotel ήταν μερικά μόνο από όσα ακολούθησαν. Επιστρέφοντας στην Αμερική, παρέμεινε στη Νότια Καλιφόρνια για περίπου μία δεκαετία ενώ το 2011 έστησε το Atelier Crenn, ένα χώρο όπου η τέχνη είναι η κινητήριος δύναμη σε όσα φιλοξενεί.

Σοφιστικέ γαστρονομία και ποίηση σε ένα «Atelier» Η κεντρική ιδέα του εστιατορίου της έχει πολύπλευρο και αντισυμβατικό χαρακτήρα ενώ η επιλογή της τοποθεσίας και το concept αποτίνουν φόρο τιμής στον πατέρα και την παιδική της ηλικία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χώρο όπου αναδιαμορφώνει την ιδεώδη εικόνα των παιδικών της χρόνων με έμπνευση γνώριμες τοποθεσίες και όμορφες οικογενειακές της στιγμές. Η ρομαντική αυτή διάθεση επεκτείνεται και στο μενού του εστιατορίου που συνοδεύεται από την ίδια «ποιητική» ευαισθησία. Η ίδια η Crenn εξάλλου, σκιαγραφώντας το προφίλ της κουζίνας της τη χαρακτηρίζει ως «culinaria poetica» (ποιητική κουζίνα) και κάθε πιάτο της είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα «ποίημα». Τα ονόματα των ορεκτικών, των κυρίως και των επιδόρπιων στα μενού που σχεδιάζει αντικαθιστώνται από στίχους που ανακαλούν αναμνήσεις από το παρελθόν με μία μικρή ιστορία να αποτυπώνεται σε κάθε πιάτο.

Παρ’ όλο που η ίδια δεν είναι χορτοφάγος, τα πιάτα του Atelier Crenn αποτελούνται κυρίως από λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά ενώ- όπως όλοι οι μοντερνιστές σεφ- συνδυάζει μεθόδους και γεύσεις με επιστημονική ακρίβεια αναπαριστώντας μια μορφή τέχνης με το προσωπικό της στίγμα. Η τοπική πρώτη ύλη έχει την πρωτοκαθεδρία στις γευστικές της προτάσεις αποπνέοντας τη ντελικάτη αύρα της μοντέρνας γαλλικής κουζίνας όπως η ίδια την έχει οραματιστεί.


Το Petit Crenn, το δεύτερο εγχείρημά της, είναι η προσωπική της μετάφραση της σπιτικής κουζίνας της Βρετάνης και αποτελεί ωδή στην κουζίνα της μητέρας και της γιαγιάς της. Το περιβάλλον είναι απλό και κομψό όπως και ο γευστικός προσανατολισμός του καταλόγου που επίσης αποτελείται από λαχανικά και ψάρια. Ωστόσο, παρά τις εμφανείς διαφορές τους και τα δύο εστιατόρια της Crenn συμπυκνώνουν τη μοναδική αντίληψη της σεφ για τη ζωή και το φαγητό.


Φωτογραφίες: Mat Edge, Ed Anderson