Dexamenes Seaside Hotel: Industrial εμπειρία διαμονής με γαστρονομικό άγγιγμα από τον Γκίκα ΞενάκηΈνα εγκαταλελειμμένο οινοποιείο της μεταπολεμικής περιόδου στoν περιβαλλοντικό παράδεισο της Κουρούτας μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών.

Ιθύνων νους της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας, ο επιχειρηματίας Νίκος Καραφλός, ο οποίος σε συνεργασία με το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο K Studio έδωσαν πνοή στο παλιό οινοποιείο μετατρέποντάς το σε χώρο φιλοξενίας. Ο χώρος χρονολογείται στην έναρξη της λεγόμενης σταφιδικής κρίσης, το 1910, όταν μετά τη λαμπρή για την Ελλάδα «Εποχή της Σταφίδας» προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών προϊόντων που θα παράγονταν από τα απούλητα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας. Τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία μεταξύ των οποίων και αυτό στο οποίο πλέον στεγάζεται το ξενοδοχείο.

Οι ερειπωμένες βιομηχανικές υποδομές έκτασης περίπου 6,5 στρεμμάτων, που άλλοτε γέμιζαν τα αμπάρια των πλοίων με κρασί, έχουν πλέον διαμορφωθεί με κομψές παρεμβάσεις σε τόπο ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης. Ωστόσο, η ακατέργαστη ομορφιά των εγκαταστάσεων έχει διατηρηθεί, κάτι που ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση του έργου. Η κομψή βιομηχανική παλέτα των βασικών κατασκευών περιλαμβάνει σκυρόδεμα, χάλυβα, επεξεργασμένο γυαλί και ξύλο, που υποδηλώνει τη ναυτική σύνδεση του τόπου με τη θάλασσα. Οι δεξαμενές από σκυρόδεμα μετατράπηκαν σε δωμάτια, ενώ προστέθηκε μια ελαφριά δομή στο ένα άκρο τους, με την οποία συνδέονται με έναν μεγάλο πεζόδρομο σαν προκυμαία πάνω από την άμμο που οδηγεί στη θάλασσα.


Η είσοδος του ξενοδοχείου βρίσκεται πίσω από τις δεξαμενές, σε έναν κομψό στεγασμένο χώρο με γυάλινα πάνελ που ανοίγουν πλήρως, στοιχεία που αποδίδουν χαλαρό στυλ στο σύνολο. Το φωτεινό μπαρ και το καθιστικό με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα συμπληρώνουν τη σύνθεση του προσεγμένου μοτίβου. Πολύ ενδιαφέρων και ο ειδικός χώρος που θα συναντήσετε στη ρεσεψιόν, όπου εκτίθενται και πωλούνται τοπικά προϊόντα και χειροποίητα κεραμικά, κεριά και κοσμήματα, φτιαγμένα ειδικά για το ξενοδοχείο.


Οι δεξαμενές που έγιναν ξενοδοχείο

Στη νέα τους εποχή, οι παλιές δεξαμενές έχουν διαμορφωθεί προσεκτικά ώστε να αποτελούν χώρους ανάπαυλας και απόλυτης χαλάρωσης. Ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, ζεν ατμόσφαιρα και μια οργανωμένη γκάμα παροχών είναι μερικές από τις προδιαγραφές που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής.


Στη σημερινή του μορφή το ξενοδοχείο αποτελείται από 30 και πλέον πλήρως οργανωμένες δεξαμενές-σουίτες 30 τ.μ. και μία βίλα που στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό, το πάλαι ποτέ σπίτι του διευθυντή του οινοποιείου, όπου επίσης φιλοξενούσε τα χημεία και το γραφείο του. Τη διαμόρφωση του χώρου εδώ ανέλαβε η interior designer Ράνια Μπερτσάτου.


Το εγχείρημα στο σύνολό του δεν επισκιάζει αλλά υποστηρίζει και αναδεικνύει την ιστορία του χώρου που το φιλοξενεί. «Σκοπός μας ήταν κάθε σύγχρονη επέμβαση να έρχεται σε απόλυτη αρμονία με την αρχική μορφή του χώρου. Έχουμε διατηρήσει τους τοίχους όπως ακριβώς ήταν, τα βιομηχανικά στοιχεία είναι κυρίαρχα, αλλά ταυτόχρονα οι χώροι είναι διαμορφωμένοι ώστε να δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας που ταιριάζει στην καλοκαιρινή ραστώνη», αναφέρει ο Νίκος Καραφλός.

Από το πλάνο δεν θα μπορούσε να λείπει ένας επισκέψιμος αμπελώνας, ενώ η κατασκευή μιας τεχνητής λίμνης που πλαισιώνει τα δύο σιλό, τις κεντρικές κυλινδρικές δεξαμενές, τονίζει ακόμα περισσότερο τη ζεν διάσταση του χώρου. Μάλιστα, σε ένα από τα σιλό πραγματοποιούνται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Η δεύτερη δεξαμενή χρησιμοποιείται για ιδιωτικά δείπνα και εφήμερα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Γαστρονομική εμπειρία από τον Γκίκα Ξενάκη

Ο Γκίκας Ξενάκης, που φέτος ανέλαβε στο Dexamenes ρόλο consultant chef, είναι επαγγελματίας με σοβαρή πορεία στο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της κουζίνας του αθηναϊκού εστιατορίου Aleria 9 χρόνια. Πρόκειται για μάγειρα που έχει αφιερωθεί στην ελληνική γαστρονομία με στόχο να την καταστήσει ένα επιτυχημένο εξαγώγιμο αγαθό με υψηλή υπεραξία, κάτι που η ποιότητα της δουλειάς του αποδεικνύει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο σταθερά. Προσηνής και με όνομα συνυφασμένο με τη νέα εποχή της ελληνικής κουζίνας, παρουσιάζει πιάτα που μπολιάζει διακριτικά με διεθνή στοιχεία. Η μαγειρική φιλοσοφία του στηρίζεται στην αγάπη για την ελληνική πρώτη ύλη ενώ μοιράζεται με την ομάδα του Dexamenes βασικές αρχές όπως η βιωσιμότητα, η εποχικότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, που είναι πολλά περισσότερα από μία τάση της εποχής αλλά στάση ζωής.


Φωτογραφία: K Studio. Το Dexamenes Seaside για την καλοκαιρινή σεζόν ανοίγει τις πόρτες του στις 14 Μαΐου. Παραλία Κουρούτα, Πελοπόννησος, dexamenes.com