Ana Roš (Hiša Franko Restaurant): Η πρέσβειρα της γαστρονομικής ΣλοβενίαςΗ Σλοβένα σεφ του εστιατορίου «Hiša Franko», που βρίσκεται στην πόλη Κομπάριντ της γενέτειράς της, κατόρθωσε να εντάξει τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. To 2020, στην πρώτη έκδοση του γαστρονομικού οδηγού Michelin για τη Σλοβενία, το εστιατόριο βραβεύτηκε με 2 αστέρια.


Η σεφ παρουσιάζει μια εμπειρία που συμπυκνώνει τη σπιτική οικειότητα και φιλοξενία με φόντο το όμορφο κάδρο της Soča Valley.

Αυτοδίδακτη αλλά τολμηρή, η σεφ συνδέει άρρηκτα την επιτυχία της με τους τοπικούς παραγωγούς, αναβιώνοντας προϊόντα και παραδόσεις στα οποία δίνει το προσωπικό της στίγμα με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Στο Hiša Franko, δημιουργεί πιάτα αντλώντας έμπνευση από τη μαγειρική κληρονομιά της Σλοβενίας, προσθέτοντας μοντέρνες πινελιές σε παραδοσιακά πιάτα. Οι γαστρονομικές της καταβολές έχουν σλοβένικες ρίζες, ωστόσο, στα πιάτα της είναι εμφανή στοιχεία από γειτονικές χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Οι γευστικές της προτάσεις, σοφιστικέ κι εκλεπτυσμένες, στηρίζονται στην φιλοσοφία του “km zero” κινήματος, οι πρώτες ύλες δηλαδή που χρησιμοποιεί προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τη γύρω περιοχή. Τα μενού που επιμελείται αποτελούν ωδή στην εποχικότητα υπογραμμίζοντας τη φρεσκάδα της τοπικής παραγωγής, συστήνοντας παράλληλα στους επισκέπτες του εστιατορίου την παράδοση της εγχώριας κουζίνας.Η ατμοσφαιρική σάλα του εστιατορίου (πάνω) και ο σύζυγος της σεφ και sommelier, Valter Kramar

Το εστιατόριο, που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τα ιταλικά σύνορα σε υψόμετρο 200 μέτρων, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 1860, όπου κάποτε μάλιστα είχε φιλοξενηθεί και ο Hernest Hemingway. Εδώ, η σεφ παρουσιάζει μια εμπειρία που συμπυκνώνει τη σπιτική οικειότητα και φιλοξενία με φόντο το όμορφο κάδρο της Soča Valley. Πριν από 17 χρόνια που ανέλαβε το Hiša Franko, μετά την απόσυρση του πεθερού της, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη μετέπειτα εξέλιξή της δεδομένου ότι το υπόβαθρο των σπουδών της είναι από το χώρο της διπλωματίας και όχι της γαστρονομίας! Ωστόσο, μπορεί να μεταπήδησε σε εντελώς διαφορετικό χώρο, επί της ουσίας, όμως, θεωρείται πρέσβειρα της γενέτειράς της. Μετά από τη συμμετοχή της στη σειρά «Chef’s Table» που προβάλλεται από το Netflix και τη συμμετοχή της σε παγκοσμίου βεληνεκούς γαστρονομικές εκδηλώσεις, όπως το Grand Gelinaz Shuffle, η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε, ενώ το εστιατόριό της αποτελεί πλέον πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης και όχι μόνο Ευρωπαίων.

Διατηρώντας το χαμηλό της προφίλ, επισήμανε σχετικά με την βράβευσή της το 2017 ως «Καλύτερη Γυναίκα σεφ του Κόσμου» από την επιτροπή των World's 50 Best Restaurants: «Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη η αποδοχή αυτού του βραβείου, ειδικά για μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα όπως εγώ, όμως αυτή η αναγνώριση είναι μια ευκαιρία για όλους να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα εντάσσοντας τη Σλοβενία ανάμεσα στους γαστρονομικούς προορισμούς». Σοφά λόγια δεδομένου ότι οι προκάτοχοι του τίτλου ήταν ηχηρά ονόματα, όπως η Dominique Crenn (2016), Hélène Darroze (2015), Helena Rizzo (2014), Elena Arzak (2013), Nadia Santini (2012) και Anne-Sophie Pic (2011).


Φωτογραφίες: Suzan Gabrijan