Το ελληνικό bartending «τερματίζει» πρώτο στο Grand Prix του Martini

Ο 46ος ιστορικός διαγωνισμός Martini Grand Prix Cocktail Competition, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Μιλάνο, ανέδειξε νικητή τον Έλληνα Μανώλη Λυκιαρδόπουλο που με το κοκτέιλ «Ameritino» έδωσε για μια ακόμα φορά ένα δυνατό στίγμα της δυναμικής του ελληνικού bartending.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό οι bartenders καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους μοντέρνο «aperitivo» κοκτέιλ συνεχίζοντας την παράδοση κλασικών του είδους, όπως τα Americano, Negroni, Milano Torino κ.ά. Πρόκειται για έναν από τους μακροβιότερους του είδους που διοργανώνεται με σκοπό να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα των bartenders να εξερευνήσει και να εξελίξει το concept του aperitivo. Οι φετινοί συμμετέχοντες που πέρασαν στον τελικό προέρχονταν από Ελλάδα (Μανώλης Λυκιαρδόπουλος), Ιταλία (Fransesco Cione), Γαλλία (Roxanne Remmery), Πορτογαλία (Rafael Silva), Ισπανία (Matteo Pedico) και από την κατηγορία “Wild Cards” (Ιρλανδία, Ολλανδία, Αγγλία), ο Danil Levski.


Στιγμιότυπο από το MARTINI Grand Prix στο Μιλάνο το 1979. Στο κέντρο, πίσω από τον πάγκο, ο Raf Floridia, θρυλικός barman του μιλανέζικου Terrazza

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη διάσημη Terazza Martini στην Piazza Armando Diaz με κριτές έμπειρα ονόματα από το χώρο του bartending, της γαστρονομίας και της δημοσιογραφίας όπως ο Jacob Briars, Bacardi Group Global Advocacy Director και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο Ignacio Vasquez, Global Martini Brand Director, ο Walter Gosso, νικητής του περσινού Martini Grand Prix, η Anistatia Miller, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων πάνω στην ιστορία των ποτών και ο Iταλός σεφ Davide Oldani, δημιουργός της Pop Cuisine.


Ετοιμάζοντας το “Reflection of feelings”

Το χρονικό του διαγωνισμού Πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού, προηγήθηκε εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο Τορίνο και σχετική ξενάγηση στον κόσμο του Martini (εργοστάσιο και μουσείο). Ακολούθησε η πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής, στην οποία διαγωνίστηκαν τρεις bartenders ανά χώρα στους εθνικούς τελικούς, προκειμένου να αναδειχθεί ένας υποψήφιος από κάθε χώρα. Οι φιναλίστ υποβλήθηκαν σε ένα τεστ αυτοσχεδιασμού στο οποίο δημιούργησαν και παρουσίασαν ένα καινούριο κοκτέιλ εντός μίας ώρας το οποίο συνδύασαν με ένα πιάτο με τόνο με wasabi, λευκή σοκολάτα και ένα crisp με μελάνι σουπιάς που ετοίμασε ο Ιταλο-Αρμένιος σεφ Misha Sukyas. Το κοκτέιλ του Μανώλη που επικράτησε σε αυτό το στάδιο ήταν το Reflection of feelings. Την ίδια μέρα οι προκριθέντες συμμετείχαν στο Martini Williams Racing event  στο οποίο παρουσίασαν στο κοινό τις συνταγές του τελικού, εκδήλωση από την οποία απέσπασαν επιπλέον πόντους βάσει της απήχησης του κοκτέιλ τους στους επισκέπτες και ειδικούς καλεσμένους.


Επιλέγοντας τα υλικά της συνταγής που θα συνοδεύσει το κοκτέιλ του τελικού


Την επόμενη μέρα ψώνισαν- με χρήματα που τους έδωσαν οι διοργανωτές- τα υλικά που θα χρειάζονταν για την παρουσίαση του πιάτου που θα ετοίμαζαν οι ίδιοι και θα ταίριαζαν με το κοκτέιλ του τελικού. Εδώ ο Μανώλης έπαιξε δυνατά συνοδεύοντας το κοκτέιλ «Ameritino» με μία μπρουσκέτα με μια στρώση (από κάτω) από κρέμα βαλσαμικού με καφέ και σόγια, ενώ πάνω πρόσθεσε μία κρέμα από γκοργκοντζόλα και ρικότα, χαμόν ιμπέρικο, ρόκα και μια κρύα σάλτσα από raspberry και ρόδι με λεπτά καρέ φράουλας. Στο τελείωμα ράντισε την μπρουσκέτα με λίγο ελαιόλαδο, πασπάλισε με πιπέρι και γαρνίρισε με ένα φυλλαράκι μαντζουράνας. Για το νικητήριο κοκτέιλ o Beppe Musso, Martini Master Blender, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να βλέπω τα βερμούτ που δημιούργησα να τιμούνται με αυτόν τον τρόπο καθώς αυτό το ποτό είναι κομψό και ισορροπημένο, παραδοσιακό και ταυτόχρονα πρωτοπόρο, ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα μοντέρνου απεριτίφ».


Πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων


Η συνταγή του τελικού του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου Ameritino 55ml Martini Reserva Especial Rubino 15ml Martini Bitter 10ml μαστίχα Skinos 10ml espresso Three Cents Tonic Water (απογέμισμα) 10ml μαστίχα φλούδα από λεμόνι και φρέσκια μαντζουράνα


Διαδικασία Ρίχνετε στο shaker όλα τα υλικά εκτός από το τόνικ. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε συμπληρώνοντας με το τόνικ και γαρνίρετε με τη φλούδα λεμονιού και τη φρέσκια μαντζουράνα.

*Το προσεχές πλάνο του Μανώλη είναι υπερπλήρες αφού θα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Odori, την πρώτη Vermuteria της Αθήνας- στην οποία είναι συνιδιοκτήτης- και τα καθήκοντά του ως νικητή του Martini Grand Prix μεταξύ των οποίων είναι παρουσιάσεις στο Salon De Gusto στο Τορίνο, σεμινάρια food και cocktail pairing στο πρώτο πανεπιστήμιο γαστρονομίας στη βόρεια Ιταλία καθώς και 10 gest σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.






Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Olivemagazine.gr