Η γαστρονομία του θέρους


Από rooftop εστιατόρια με σαγηνευτική θέα στην καρδιά της Αθήνας και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα δίπλα στο κύμα μέχρι ελκυστικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς με προσεγμένο fine dining, οι λάτρεις της καλής κουζίνας αναζητούν σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπου το φαγητό γίνεται τέχνη.




Η επιτομή της υψηλής γαστρονομίας στο «Elements» Στο fine dining εστιατόριο του εντυπωσιακού ξενοδοχείου του πολυτελούς ομίλου Canaves πάνω από το γραφικό Αμμούδι, ο εκφραστικός χαρακτήρας της κουζίνας του Τάσου Στεφάτου, Executive Chef των εστιατορίων του ομίλου «Canaves Oia», αποτυπώνεται σε ένα μενού διανθισμένο με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Φωτιά, γη, αέρας και νερό αλληλεπιδρούν με τις εκφάνσεις της ζωής, αναδεικνύοντας με υποδειγματική φινέτσα την πρώτη ύλη.


Εδώ, ως γνήσιοι gastronomes, θα γευτείτε προτάσεις όπως τα χτένια dry aged με λάχανο, μπακαλιάρο με υφές κολοκυθιού και χαβιάρι Ossetra, αλλά και κλασικές ελληνικές συνταγές που ξυπνάνε μνήμες, όπως το κλέφτικο, το λευκαδίτικο σοφιγάδο -«Γράμμα από το Ιόνιο» όπως το αναφέρει ο σεφ- ή το αρνάκι σε αμπελόφυλλα. Ο γλυκός επίλογος έχει ανατεθεί για μία ακόμα χρονιά στα χέρια του πολύ ικανού Θανάση Τσαγκλιώτη, που ως Executive Pastry Chef του ομίλου, προτείνει επιλογές όπως η «Θέα στην Καλντέρα» ή τα «24 καράτια» για τους λάτρεις της σοκολάτας. Elements, Canaves Epitome, Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860 72499



Μητροπολίτικη θερινή αλεγκρία στο «The Grand by Interni» Η θερινή εκδοχή του εστιατορίου στο rooftop του νεοαφιχθέντος «Grand Hyatt Athens» αποτελεί από τις πιο πολυσυζητημένες προτάσεις των τελευταίων μηνών. Το κάδρο της πρωτεύουσας συμπληρώνει την state of the art διακοσμητική προσέγγιση του χώρου με νότες εξωτισμού που συνάδουν με το fusion χαρακτήρα της κουζίνας. Στο μενού, που υπογράφει ο Executive Chef Θάνος Κακαράς, συμπράττουν μεσογειακά και ασιατικά στοιχεία, ενώ μετά το δείπνο ένα πέρασμα από την μπάρα για δοκιμή της κάρτας των κοκτέιλ που επιμελείται η Χριστίνα Φωκά ολοκληρώνει την εμπειρία.



Στη λίστα των The Grand Spirits, οι signature επιλογές μυούν τον επισκέπτη στη φιλοσοφία των κοκτέιλ με λιγότερη (εάν όχι μηδενική) ποσότητα ζάχαρης, με δικά τους μείγματα και φρέσκα υλικά σε μια δημιουργική συνάντηση Ελλάδας και Ασίας. Επιλογές όπως paccheri γεμιστά με σιγομαγειρεμένο χοιρινό iberico σε soy sauce, κρέμα παρμεζάνας και μπεσαμέλ σελινόριζας ή hanger steak με πουρέ από πιπεριά Φλωρίνης, baby λαχανικά σχάρας και sauce Μαδέρα λ.χ. συνοδεύονται από επιλεγμένα spirits, αλλά και αξιόλογα κρασιά του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα σε δείπνο δίπλα στην πισίνα. The Grand by Interni, Grand Hyatt, Αθήνα, Συγγρού 115, τηλ. 214 4021208



Ολιστική Michelin εμπειρία στη «Galazia Hytra» Το «Summer Senses», το μεγαλύτερο 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Πάρου, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του υποδεχόμενο το καλοκαίρι με μια νέα συνεργασία, αυτή με το εστιατόριο «Hytra». Το συγκρότημα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, εστιάζει στην αφύπνιση και των πέντε αισθήσεων, με το πανοραμικό κάδρο του απέραντου γαλάζιου να σιγοντάρει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και το μοντέρνο γαστρονομικό mentalité συνθέτοντας την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία.


Η ομάδα του εστιατορίου «Galazia Hytra», παιδί του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου «Hytra», που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας, προτείνει συνταγές που πρεσβεύουν τη δημιουργική ελληνική κουζίνα. Κακαβιά αρωματισμένη με σαφράν, κρεμμυδάκια τουρσί και λάδι βασιλικού, σουπιά με φάβα, αϊβάρ και σπανάκι, τσιπούρα με αλμυρίκια, ντομάτα και ελιές είναι τμήμα της ολιστικής εμπειρίας που προσφέρει το πολυαναμενόμενο project σε έναν από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους τουριστικά προορισμούς. Galazia Hytra, Summer Senses Luxyry Resort, Παραλία Πούντας, Μάρπησσα, Πάρος, τηλ. 22840 93000



Ελληνο-γαλλική συμφωνία στο «Kamares by Spondi» Σε ένα μαγευτικό μπαλκόνι με θέα την Αμμουλιανή, το «Kamares by Spondi», ένα από τα εστιατόρια του Eagles Resort που φέρουν τη σφραγίδα του Απόστολου Τραστέλη, προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία με ένα μενού σχεδιασμένο από τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, σεφ Arnaud Bignon. Τερίνα φουα γκρα με πουρέ δαμάσκηνο αρωματισμένο με sake, τραγανό gingerbread και baby σπανάκι, τσιπούρα φιλέτο με καραμελωμένα κρεμμύδια γεμιστά με κρέμα καπνιστής πατάτας, σόγια και ζελέ πόνζου, αυγό «mollet» με μανιτάρια πίκλες, σπανάκι σοτέ, χοιρινό λαρδί και αφρό φασκόμηλου, είναι μερικές από τις signature σπεσιαλιτέ του σεφ, σε ένα μενού όπου το ελληνικό στοιχείο συναντά τη γαλλική φινέτσα και τεχνική. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας, του οποίου το όνομα συνδέεται άρρηκτα με την υψηλή εστίαση, έχει αναλάβει την επίβλεψη όλων των εστιατορίων του Eagles Resort, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό αλλά εξαιρετικά προσεγμένο γαστρονομικό προφίλ. Kamares by Spondi, Eagles Palace, Ουρανούπολη, Χαλκιδική, τηλ. 23774 40050



«Helios», ένα «αστέρι» με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα Το ξενοδοχειακό συγκρότημα του παλιού «Αστέρα», μετά από μια τριετία εντατικών εργασιών, λειτουργεί πλέον κάτω από την ομπρέλα του εταιρικού brand της Four Seasons, διαθέτοντας στη νέα εποχή του ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά επτά εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, των οποίων τα μενού υπογράφει ο Executive Chef Bertrand Valegeas. Ανάμεσά τους και το «Helios», το οποίο διαθέτει σέξι λατινοαμερικάνικο προφίλ, προσφέροντας κουζίνα εμπνευσμένη από τη Νότια Αμερική. Στα τραπέζια που βρίσκονται πάνω στο κύμα, ο επισκέπτης δοκιμάζει από ωμές παρασκευές από ceviche και tiraditos, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος με blueberries και πικάντικη σάλτσα λάιμ ή το nikkei tiradito με λαβράκι, πόνζου μαύρης τρούφας και aji panca, συνοδεία margaritas και pisco sours, μέχρι πληθωρικά σάντουιτς με pulled pork, φρέσκο ψάρι στον Josper με τηγανητή κάππαρη, ψητά λαχανικά και μαγιονέζα λεμονιού και επιλεγμένες αμερικανικές κοπές. Helios, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108901188


Τμήμα του κειμένου δημοσιεύτηκε στο #5 του περιοδικού «Μ» που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ